Košarica
0.00 €

LJUBEZENSKA PISMA PTICAM ZA GREGORJEVO

Pomlad prihaja! Prvi znanilci pomladi, kot smo radi rekli še v osnovni šoli, so že nekaj časa zunaj. Zvončki, trobentice, ključki … krhko cvetje, prebujenje narave. Če prisluhnemo naravi, pa lahko slišimo še nekaj. Ptičje prepevanje je bolj glasno in nas s to prijetno melodijo opozarja na pomlad.

GREGORJEVO, PRAZNIK POMLADI

Tako se ta naravni ciklus ponavlja, leto za letom, in srečni smo, če ga v tem času tehnologije, ki se je tako močno zasidrala v naš vsakdan, sploh opazimo. Naši predniki so znali naravo opazovati veliko boljše kot mi, poznali so vsako drevo, vsako ptico, vsak kos zemlje. Ker so bili povezani z njo in od nje odvisni.

Običaji so bili nekako povezani z letnimi časi in ker je prvotno praznovanje svetega Gregorja – velikega papeža iz 6. stoletja, zavetnika učencev, učiteljev in glasbenikov – sovpadalo s prvim pomladnim dnem, se je oblikoval praznik pomladi Gregorjevo. Ko pa se je dobrih deset stoletij pozneje pojavila reforma julijanskega koledarja, se je v zavesti ljudi praznik ohranil kot začetek pomladi, čeprav se je datum uradno premaknil nazaj.

Tako še danes v ljudskem mišljenju Gregorjevo šteje za prvi spomladanski dan. In res prihajajo tople sapice, sonce si je opomoglo, prvi popki so nabreknili, ptički veselo žvrgolijo, ker čutijo pomlad v zraku – in v sebi. Od tod po vsem S

lovenskem govorica, da se na Gregorjevo ptički ženijo.

TRADICIJA LUČI

Prihod pomladi pa pomeni tudi prihod daljših dni, torej svetlobe. Ne samo kmečki človek, tudi obrtnik se je veselil dni, ko mu ni bilo treba več klečati pod oljnimi ali petrolejskimi svetilkami. V krajih z dolgoletno tradicijo obrtništva, kot so Železniki, Tržič, Kropa ali Kamna Gorica, so ljudje pripravljali majhne plavajoče košare ali cokle, jih prižigali in metali v bližnje reke in izvire. To je bilo simbolično dejanje, ki je pomenilo, da so “vrgli luč v vodo” in ji pustili, da odnese stran vse skrbi in tegobe zime.

Najbolj ohranjena je tradicija v Tržiču, kjer vsako leto pripravijo šego ‘Vuč v vodo’, le da so čevljarske vajence zamenjali otroci. Kar je pravzaprav lepo, navade se spreminjajo z našim načinom življenja, in kaj je lahko lepšega kot otroško veselje.

PTIČKI IN MI

Težko je našteti, kje vse se pojavljajo ptice v življenju naših prednikov. Risali so jih na lesene skrinje, klesali v podboje, rezljali v vrata, uporabljali v rekih in pregovorih, peli v pesmih, pripovedovali v pripovedkah, oblikovali v poročne kruhke …

Tako smo se tudi mi pridružili tej neskončni verigi pomladne in ptičje simbolike in izdelali leseno pretikanko v obliki dveh naših priljubljenih ptic – siničke in taščice. Paketku, v katerem se skriva ptica, smo dodali še razglednico in seme za hranjenje ptic. In predlog, kako lahko skupaj ustvarite neko novo, čisto vašo družinsko tradicijo.

Lesena igrača je vsekakor namenjena igri, a drugi, manj vidni namen pa je, da z igračo otroku vzbudimo zanimanje za okolje, ptice, naravo. Zato je paketu priložena razglednica s fotografijo ptice v naravi, na zadnji strani pa opis, da boste znali otroku razložiti. Za omejen* čas pa še leseni ptiček in ptičja semena, da jih skupaj odnesete v naravo in tako otroka spodbudite, da začne opazovati.

*Paketi v posebni omejeni izdaji bodo na voljo od 10. marca naprej. Darila so vključena v paket v promocijskem času (10.-17.03.2023) oziroma do razprodaje zaloge. 

IDEJE ZA GREGORJEVO: LJUBEZENSKA PISMA NAŠIM PTICAM

Naredite pomladni venček in ga okrasite s ptico.

Vsem pretikankam smo priložil še edinstveno ročno izrezljano leseno ptičko. Naša zamisel je, da vas povabimo, da se z otroki odpravite na pomladno pustolovščino in naberete nekaj vej z mačicami (če ne želite motiti ptic, se vsaj sprehodite okoli grmovja po tihem, če že ne bosi kot v starih časih!). Doma lahko iz njih naredite pomladni venček in leseno ptico obesite ali ugnezdite na sredini.

Igrajte se skrivalnice v naravi.

Ptička lahko uporabite tudi za igrivo skrivanje v naravi. Namesto da bi iskali ostanke peciva s ptičje poroke, lahko leseno ptico skrijete na vrtu ali v bližnjem parku, obešeno na drevesno vejo ali grm. Kdo jo bo prvi našel? Aktivnost vsebuje navdušenje iskanja in nabiranja velikonočnih jajčk, le da se nekoliko bolj naslanja na naravo in naše domače običaje.

Nekaj priboljškov pustite tudi pticam.

Medtem ko otroci zagotovo raje grizljajo pecivo, bodo ptice morda cenile kakšen drug priboljšek. Zato je novim igračam priložen paket semen za ptice. Velikokrat mislimo, da lahko s prihodom pomladi nehamo hraniti svoje vrtne prijatelje, vendar v resnici zaloga hrane zanje doseže vrhunec šele sredi poletja. Ker so ptice sredi paritvenega obdobja, potrebujejo tudi več energije (in s tem več naše pomoči!), kot kdajkoli prej. Zato je priprava prave, pticam prijazne pojedine lahko pravo dejanje (ptičje) ljubezni! Semena lahko razporedite tako, kot so, ali pa se najprej lotite zanimive družinske dejavnosti: pripravite prave ptičje pogače in jih skupaj skrijte v grmovje! Kot vezivo lahko uporabite navadno želatino, zmes pa lahko oblikujete v pekaču za krofe. Lahko pa jih tudi z žličko oblikujete v katerikoli modelček za piškote, da dobijo drugačno obliko – na primer srčke! Preden se strdi, vanje vstavite vrvico in že je tu: vaše poročno darilo za ptice, ki ga lahko obesite!

Opazujte in prepoznavajte ptice. Igrači je priložena tudi razglednico s čudovito, realistično fotografijo ptice. S tem želimo otrokom pomagati, da svojo igračo povežejo z naravnim svetom. Razglednico lahko vzamete s seboj na sprehode in jo poskušate povezati s pticami, ki jih vidite v okolici. Kratek opis na hrbtni strani prav tako prinaša drobtinico znanja o našem pernatem prijatelju.

Razširite ljubezen (do narave) z ljubezenskim pismom. 

Voščilnico lahko seveda uporabite za praznovanje ljubezni (splošne ali do narave) na naše izvirno slovensko valentinovo. Na priloženo razglednico lahko z otrokom napišete anonimno ljubezensko pismo ali pismo prijaznosti in ga pustite v sosedovem poštnem nabiralniku ali pa nekje na javnem mestu: na primer v knjigi iz knjižnice ali na mizi v kavarni.

 

 

 

 

 

 

 

Še drugi naši ptički

Skladanka Ptičja družinica

Unikatni 3 Etno ptički- Srce, rože in Janež

 

Uncategorized

Pusti komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Nazaj
LJUBEZENSKA PISMA PTICAM ZA GREGORJEVO
Naprej
Acro – Bat, lesena igrača za prosto igro