Košarica
0.00 €

Žabje sedenje ni OK

Oni dan sem objavil fotografijo hčerke, kako se igra s staro igračko, ki je bila didaktična še prej kot smo začeli o tem razmišljati. Ko sem pogledal fotografijo še enkrat, sem opazil kako Amalija sedi. Sedela je namreč v t.i. položaju W ali tudi žabjem sedenju. Da je ta položaj neprimeren za dolgotrajno sedenje, me je večkrat opozorila žena, in kar nekaj časa se je z menoj trudila, da sem sam to opazil. Sedaj že takoj vidim in rečem: »Kako damo nogice?« in otroci jih popravijo. Mimogrede, ta strokovnost o W sedenju je v našo družino prišla preko Line, sošolke od Katjuše. V šoli je Katjuša sedela v tem položaju in Lina jo je takoj opozorila.

Težava v tem sedenju pa ni samo pri nas, ampak je splošen pojav. Danes se otroci gibajo veliko manj kot nekoč, ker veliko več časa preživijo v zaprtih prostorih, bodisi doma ali v vrtcu, zato je igra v sedečem položaju pogostejša. Ker otroške ritke niso nikoli pri miru, položaje sedenja med igro menjujejo, nekateri pa zaradi pomanjkanja stabilnosti in slabega mišičnega tonusa pogosto zavzemajo tako imenovani W položaj sedenja (imenovan tudi žabje sedenje).

Seveda sem o tem poleg svoje žene, ki o otrocih ve veliko več kot jaz (je profesorica razrednega pouka in vzgojiteljica predšolskih otrok) povprašal tudi Martino Jenko Mavrič, specialno in rehabilitacijsko pedagoginjo, kolegico, s katero se veliko pogovarjava o igračah, in mamo zgoraj omenjene Line (vidite, kako si otroci zapomnijo vse kar slišijo in vidijo).

Strokovnjaki opozarjajo, da pogosto sedenje v W položaju povzroča notranjo rotacijo stegnenice in povečuje nateg stranskih kolenskih vezi na notranjem delu ter omejuje rotacijo v trupu, vpliva tudi na držo in aktivnost celega telesa.

Torej, če opažate, da vaš otrok pogosto sedi v W-poziciji, ga spodbudite, da spremeni položaj sedenja. Pa še to me je dopolnila Martina: »Do 2. leta se otrok žabjega seda ne popravlja, sploh če v njem sedijo le kratek čas. Kasneje se jih popravi, če opažamo,  da v tem položaju sedijo dlje časa.«

Moje pupce so mi povedale, da je eden najboljših položajev za stabilizacijo trupa med igro stranski sed. Kateri je ta si poglej na fotografiji desno. Dobro je tudi, da otrok med igro prehaja iz ene strani stranskega seda na drugo stran.

Ko imamo čas lahko za krepitev stabilizatorjev trupa tudi vozimo kolo. Tisto kolo, ko se starš in otrok uležeta na hrbet tako, da imata stopala skupaj in skupaj krožita z nogami naprej in nazaj.

 

Vsekakor pa ne glede na to, da delam in prodajam igrače vedno pravim, da je najboljša igrača v vseh oblikah narava. Plezanje po drevesih, bregu, kotaljenje po travniku, razbijanje ledu, skakanje po rečnih kamni, skratka vse kar ponuja narava. Izkoristite jo, pa še zastonj je.

 

 

Uncategorized

Pusti komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Nazaj
Škarjice hrustalke
Naprej
Montessori Piran-Pirano, Ottavio- Flavio