Košarica
0.00 €

Lisičji brlog- igrača za vse starosti

Lisičji brlog je še ena v nizu skladank Domače igrače, ki krepi tako večje mišice rok, kot fino motoriko in propriocepcijo prstov ter izredno pomembno integracijo oko-roka.

Sestavljanje nenavadnih, abstraktnih oblikami razvija kreativnost in ustvarjalno mišljenje. Tudi naravna barva omogoča, da se brlog lahko hitro spremeni v izvirne konstrukcije, ki popeljejo otroka v svet domišljije.

Po drugi strani pa omogoča skladanka razvoj logičnega mišljenja. Raziskovanje oblik in sestavljanje nešteto možnih konstrukcij vodi otroka v raziskovanje fizikalnih zakonitosti. Otrok lahko sestavlja dele brloga po velikosti in preizkuša, v katero odprtino sodi posamezna lisička. Lahko konstrukcijo postavlja brez logičnega zaporedja, vendar mora upoštevati zakonitosti statike.

Posebnost igrače pa je v tem, da se lahko spremeni v popolnoma novo igračo in s tem v novo igro. Skladanko lahko otrok sestavi v raznolike poti z različnimi nakloni, s tobogani in skakalnicami, po kateri spušča kroglici. Pri tem se uči, kako postaviti pot, da bo kroglica dosegla cilj (luknjo), kako doseči, da bo kroglica prepotovala čim daljšo pot in še mnoge druge zakonitosti, do katerih bo otrok sam prišel. Pomembna spretnost, ki jo razvija ta igra je vidno sledenje, saj mora otrok z očmi spremljati kotaljenje kroglice. Ob tem pa se krepijo mišice oči, ki so pomembne za tekoče in natančno branje.

Tudi ta igrača očara in začara tako malega otroka kot starejšega in celo odraslega človeka. Primerna je za vse starosti. Pri otrocih do 3. leta starosti kroglici odstranimo. Za strokovne delavce je lahko dober diagnostični pripomoček za ugotavljanje, katera možganska hemisfera je pri otroku dominantna.

Zapis je pripravila Martina Jenko Mavrič, specialna in rehabilitacijska pedagoginja, ki je tudi soavtorica igrače

Uncategorized

Pusti komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Nazaj
Izdelajmo Kopitljačka Čebelico
Naprej
Škarjice hrustalke