Košarica
0.00 €

Izdelajmo Kopitljačka Čebelico

Kopitljaček (ang. Jumping jack, nemško Hampelmann) je zelo stara lesena igrača, po nekaterih podatkih jo prvič zasledimo že v Egiptu. Tudi pri nas je poznana, vendar ne tako kot drugod po Evropi.

Kar je prava škoda, kopitljaček je namreč ena najbolj zanimivih lesenih igrač za vse generacije. Ob potegu na vrvico zaživi z raznimi smešnimi gibi. Prvi kopitljači so bili harlekini in vojaki, a je razvoj pripeljal do najrazličnejših upodobitev, od klovnov do živali. Tako bom v postopku skozi fotografije in opis prikazal, kako izdelamo preprostega kopitljačka čebelico z migajočimi krili.

Za izdelavo potrebujemo kos vezane plošče, ki je lahko tudi reciklirano dno predala, lesen zaboj za sadje, lahko pa tudi trša lepenka, nekaj vrvice, dva koščka žice in akrilne barve.

 1. Malo trši papir prepognemo na pol in zarišemo polovico trupa ter krila, s škarjami izrežemo in tako dobimo šablono.
 2. Šablono uporabimo za preris na vezano ploščo.
 3. Prerisano izrežemo z lokom, vbodno žago ali tračno žago.
 4. Pomembno je da robove lepo obrusimo. Pomagamo si lahko z raznimi električnimi brusilniki, če jih pa nimamo bo šlo hitro tudi z brusilnim papirjem. Zelo rad uporabljam papir na platnu z malce grobo granulacijo (80 ali 100).
 5. Že na šabloni si zarišemo kje bodo izvrtine, pomembno je, da so postavljene simetrično, tako da imajo krila dovolj prostora v prostem in iztegnjenem položaju. Na trupu izvrtamo izvrtino s svedrom fi 3.5 mm, na krilih pa večjo, lahko do 5 mm, zaradi tega, ker gresta skozi krila tako žica kot vrvica. Luknjico izvrtamo tudi na kroni, da bomo kopitljača lahko kasneje tudi obesili na zid.
 6. Elemente kopitljačka pobarvamo. Najlepše bo podlaga sprejela ne preveč vodene barve, torej akrilne.
 7. Iz žice napravimo povezovalni element. S kleščami za oblikovanje žico zavijemo na enem koncu, drugi konec pustimo raven zaradi kasnejšega pretikanja. Dolžina elementa je odvisna od debeline vezane plošče. Namesto doma narejene razcepke se lahko poslužimo tudi kupljenih okroglih razcepk.
 8. Ko so vsi elementi pobarvani in suhi jih zložimo. Na krila pritrdimo daljši vrvici in jih pritrdimo na krila. Skozi trup in krili postavimo razcepko in jo s kleščami zvijemo, tako da krila in trup ohlapno drži skupaj.
 9. Krila postavimo v iztegnjen položaj in na vrvicah napravimo nekaj vozlov.
 10. Vozle prelepimo z lepilom za les, da se nam čez čas ob igranju s kopitljačem ne razvežejo.
 11. Kopitljaček čebelica je končan, naj bo v veselje vseh, malih in velikih.
Uncategorized

Komentarji

 • Metka ,

  čudovita igrača, hvala za idejo

 • Pusti komentar

  Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

  Nazaj
  Bronasti v inovativnosti
  Naprej
  Lisičji brlog- igrača za vse starosti