Košarica
0.00 €
Image with ornament

Kako se je začelo?

Z lesom sem povezan že od malih nog. Odrastel sem v obrtniški družini. Oče mizar, je od mojega prvega leta starosti obrtnik in mnogo ur svojega otroštva sem preživel v njegovi obrtniški delavnici, kjer sem se veliko naučil. Tako sem se vpisal v Srednjo lesarsko šolo v Postojni, smer Lesarski tehnik. Sem poročen, oče štirih otrok. V prostem času izdelujem veliko ročnih izdelkov, priučil sem se ljudskega rezbarjenja, najraje pa izdelujem igračke za svoje otroke. Ob odkrivanju teh igrač so me prijatelji spodbudili, da jih začnem ponujati še drugim.

Image with ornament

Snežniške zverinice

Snežniške zverinice so lesene igrače pretikanke, ki spadajo v skupino Montessori igrač. To so didaktične igrače, ki razvijajo otroško spretnost, opazovanje, domišljijo. Prvo igračo sem izdelal za najmlajšo hčerko Amalijo in ker jo je zelo dobro sprejela, sem razvil skupinico igrač. Oblikovane so moderno, a zelo povezane s slovensko tradicijo in okoljem, ki me obdaja. V vseh slovenskih pokrajinah v ljudskih pravljicah nastopajo živali, sploh lisica in medved. Te gozdne živali se najdejo tudi na panjskih končnicah, v slovenskih priimkih, navsezadnje tudi v nekaterih ljudskih izdelkih. Zato so Snežniške zverinice logično nadaljevanje slovenskega ljudskega izročila.

Igrače so izdelane in lesa bukve in ročno pobarvane. Premazane so z naravnim balzamom za les, ki je primeren tudi za stik z živili.
Igrače so si podobne a nobena med seboj enaka, saj so ročno poslikane. Ta 'nepopolnost' ki jo doseže roka ljudskega ustvarjalca, in ne stroj, pa pri otrocih spodbuja razmišljane, domišljijo in zavedanje, da popolnih stvari okrog nas ni. Vsaka stvar je torej individum.

Koprske beštije

Pri tej skupini igrač gre pravzaprav za isti opis kot pri Snežniških zverinicah, le da so bolj moderne in povezane z našim morjem. Koper, mesto kjer sem zaposlen in ki je glavno mesto naše Istre ponuja inspiracijo za množico igračk. Ladja, kot luka, ribica, kot spomin na naše ribiče in kit, ki se je najmanj dvakrat pojavil na naši obali, eden je v starem piranskem zapisu, drugi pa poginul na naši obali in kasneje razstavljen v Prirodoslovnem muzeju v Ljubljani.

 

Image with ornament
Image with ornament

Kopitljački

Kopitljaček je zelo stara igrača, po nekaterih podatkih jo prvič zasledimo že v Egiptu. Na Slovenskem je sicer poznana, tudi naši muzeji hranijo nekaj primerkov, a do množične razširitve ni prišlo. Najbolj se je v Evropi razširila izdelava teh lesenih igrač v nemškem mestu Oberammergauer in njegovi okolici, kjer so izdelali na milijone kosov. Kasneje so jih izpodrinile 'plehnate' igrače. Danes se v tem mestu z izdelavo igrač ukvarja le še peščica obrtnikov. Pri nas so kopitljače prodajali Ribnčani, v mojem okolju (ilirsko bistriško) so jim rekli kar marionetke.

Pri izdelavi mojih kopitljačev sem se zgledoval ravno po lesenih igračah obrtnikov iz Oberammergauerja, a izdelal svoj slog. Noge in trup izdelujem iz lesa ki ga dobim v očetovi mizarski delavnici. Gre pravzaprav za ostanke lesa, odrezke, ki jih obrtnik ne more več uporabiti, zato so tudi ti lesovi različni. Glava in drugi deli so rezbarjeni iz lipe. Naj omenim, da je les iz naših gozdov, žagan v mali žagi v vasi Zabiče, na obrobju Snežniških gozdov. Kopitljače izdelujem ročno, z ročnimi električnimi in baterijskimi strojčki, pomagam si tudi s staro kmečko leseno pripravo, brusim jih ročno.

Ko jih sestavim sledi polikromiranje in zatem barvanje. Barvi dodajam poseben aditiv, da dobijo bolj bleščečo barvo.
Igračko zaradi pomanjkanja časa ponujam le po povpraševanju.

Zadnje iz bloga

Jaz in moje lesene igrače