Košarica
0.00 €

Lesene igrače, da otroci ne bodo več ‘tako leseni’

Prispevek na radiu Koper, 11.maj 2021

Primož Rojc, doma na Bistriškem, je v času zaprtja, ki ga je prinesla epidemija koronvirusa, zasnoval Snežniške zverinice in Koprske beštije – lesene, ročno izdelane in poslikane igrače, ki pomagajo pri razvoju motoričnih spretnosti najmlajših.

Primož Rojc se z ustvarjanjem iz lesa ukvarja že nekaj let, priučil se je ljudskega rezbarjenja, najraje pa izdeluje igrače. Med lanskim zaprtjem zaradi epidemije je najprej ustvaril kopitljačke, lesene možiclje z vrvico na poteg, potem pa je za svoje otroke napravil leseno ribico, pretikanko. Priljubljenost na družbenih omrežjih ga je spodbudila k nadaljnjemu ustvarjanju in zasnoval Snežniške zverinice in Koprske beštije. Gre za t.i. Montessori igrače, pove: “To so lesene, ploskovne igrače, v obliki določenega lika. Najprej sem oblikoval ribo, sledila pa je lisica. Igrača ima izvrtine, skozi katere otroci pretikajo vrvico z lesno šivanko. S tem se razvija njihova motorika, kontakt oči – roke.”
Primožu se je ideja porodila, ko je podobno igračo videl pri svojih nečakih. Oblikoval je svojo različico in sprva se mu je zdelo, da otrokom ne bo zanimiva. “A ko jo je dal v preizkus svojim otrokom in nečakom, je ugotovil, da je igrača h kateri se vračajo, tudi če jo za nekaj časa odložijo.”
Igrače so ročno pobarvane z vodnimi, otrokom prijaznimi barvami. “Primerne so za otroke od leta in pol dalje, ko znajo prijeti stvari. Tovrsten aktivnosti so koristne, saj športni pedagogi opozarjajo, da so današnji otroci ‘precej leseni’. Njihove roke niso tako spretne kot so bile včasih otroške roke in pomemben je izbor igrač, ki bodo spodbujale razvoj motoričnih spretnosti,” poudarja Primož.

V družini Snežniških zverinic so priljubljeni liki iz ljudskega izročila, lisica, volk, medved, jazbec in sova. Med Koprskimi beštijami najdemo kita in ribo, kmalu pa se jima bosta pridružili še meduza, morda hobotnica. Trenutno nastajajo še afriške, malo bolj eksotične zverinice.
Igrače imajo tudi certifikat rokodelstva Slo art&craft, ki ga izdaja Obrtna zbornica Slovenije. “Vedno sem občudoval ljudi, ki so znali ob svojem delu tudi kaj izdelati s svojimi rokami. Tega je danes vse manj, zato se mi zdi pomembno ohranjati ta znanja. Za igrače pa bi rad pridobil tudi naziv varna igrača.”

Primoža les spremlja že vse življenje. V domači mizarski delavnici je preživel prenekatero uro in se uril pod očetovim mentorstvom. Zaključil je srednjo lesarsko šolo, kasneje pa ga je pot popeljala še na druga področja dela. Z igračami, ki jih izdeluje tudi v domači kuhinji, pa je našel svoje poslanstvo.
Mateja Rolih Maglica

Celotni pogovor na spodnji povezavi.

https://4d.rtvslo.si/arhiv/dopoldan-in-pol/174774775?jwsource=cl

Mediji Uncategorized

Komentarji

 • patricija ,

  ma ultra spešl femili 🙂 (čista slovenščina, kajneda?) skratka in zdolga občudujem srčnost, ki izžareva tud skuzi igrače… pohvalno, kapo dol, pd

 • Pusti komentar

  Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

  Nazaj
  Sovica s čestitko za darilo
  Naprej
  Kako nastane nova lesena zverinica